helmi exwostorian

Biarkan Hati Berkata-Kata...Menjadi Pendeta Menutur Kalam Cinta...Walaupun Pedih Untuk Berbicara...Takkan Sirna Al-Haq Walau Terkesima Seribu Bahasa...

Hukum Merayakan Hari IbuEntri ini berasal daripada : http://al-ahkam.net/

ninja250r.wordpress.com

Soalan : Apa hukum memuliakan ibu pada hari ibu? Apakah di sana terdapat tegahan dari syarak untuk merayakan perayaan ini?

Jawapan (Syeikh Faisal Mawlawi): Memuliakan ibu adalah dituntut sepanjang tahun sepenuhnya. Menghormati ibu, menuntut keredhaannya, berkhidmat dan berbuat apa sahaja kebaikan kepadanya adalah dituntut dengan tuntutan yang tegas (wajib) sebagaimana yang termaktub di dalam al-Quran dan sunnah Rasulullah s.a.w. Perkara ini sudah diketahui umum oleh mana-mana manusia.

Cuma, orang-orang Barat menjadikan sebagai adat dan budaya dengan menetapkan satu hari dalam setahun untuk dijadikan sebagai Hari Ibu. Di mana pada hari itu anak-anak menghulurkan hadiah kepada ibu mereka untuk memuliakan dan sebagai tanda penghormatan.

Orang Islam pula, dari sudut syarak, tidak ada perayaan/hariraya melainkan Idul Fitri dan Idul Adha. Selain perayaan/hariraya ini, iaitu yang mengambil sempena sesuatu perkara, maka ia tidaklah lebih dari hanya sekadar merayakan sempena sesuatu itu sahaja. Contohnya, seperti apa yang dinamakan sebagai hari ibu, atau perayaan untuk peringatan sesuatu peristiwa tertentu.

Jika kita menganggap bahawa apa yang dinamakan oleh orang-orang barat sebagai hari ibu itu sebagai hari memuliakan/menghormati ibu hanya sebagai tambahan sahaja (kewajipan menghormati ibu telahpun siap kita laksanakan), maka di sana syarak tidak menghalangnya. Yang ditegah oleh syarak ialah jika perayaan berkenaan dianggap sebagai ‘id/perayaan dengan maksud syar’i. Begitu juga ditegah jika pembatasan menghormati dan memuliakan ibu hanya pada hari berkenaan sahaja. Jadi, jika dua perkara ini ternafi, maka tidak ada halangan untuk memuliakan atau menghormati ibu pada hari ibu.

Dilarang juga merayakan hari ibu kerana bertaklid kepada non muslim dan bertasyabbuh/menyerupai/meniru2 mereka.

Kita berpegang bahawa meniru-niru non muslim dan menyerupai mereka adalah tidak dibenarkan pada perkara-perkara yang khusus untuk mereka sahaja serta tidak mempunyai asas di dalam syariat kita. Adapun memuliakan ibu sebagaimana diketahui umum memang mempunyai asasnya di dalam syariat. Oleh itu, perkara ini tidaklah dapat dianggap sebagai meniru-niru/menyerupai non muslim yang ditegah.

Helmi Exwostorian says :

Setiap hari yang dilalui adalah hari ibu.
Bagi masyarakat barat, mereka telah menetapkan satu hari yang istimewa bagi meraikan ibu-ibu yang mewarnai alam dunia dengan kegembiraan dan kasih sayang buat anak-anak. Sebagai Muslim yang mentaati perintah Tuhannya, seharusnya kita lebih menunjukkan kasih sayang dan penghargaan yang tidak ternilai dek harta benda dan wang ringgit, yang mana ia bukanlah menjadi kayu ukur sebuah kebahagiaan abadi.
Benar seperti yang dikata, seorang ibu mampu memelihara sepuluh orang anak sekalipun, namun sepuluh orang anak belum tentu mampu menjaga seorang ibu..
Sayangi mereka...
Doakan mereka...Samada mereka masih hidup atau telah meninggalkan dunia yang fana..
Tataplah wajah lembut mereka...kerna itu menjanjikan pahala daripada Allah Ta'ala buat si anak..
Semoga mereka meraih tempat di Syurga Firdausi...

Lagu ini ditujukan khas kepada ibu yang tercinta, Puan Rosnah bt Mansor dan semua insan yang bergelar ibu..


Sumber : Youtube.comhelmi exwostorian banner