helmi exwostorian

Biarkan Hati Berkata-Kata...Menjadi Pendeta Menutur Kalam Cinta...Walaupun Pedih Untuk Berbicara...Takkan Sirna Al-Haq Walau Terkesima Seribu Bahasa...

Laman Sosial Facebook - Jangan Buka Jendela Dosa


Entri ini berasal daripada : http://abuumair1.wordpress.com


Oleh: Abu Umair


Ketika mula-mula saya mendaftar dan menyertai laman rangkaian sosial Facebook, saya tertarik dengan satu fungsi dalam aplikasi ‘Photos‘ yang dikenali sebagai ‘Tagging‘. Mungkin dalam Bahasa Melayu boleh diterjemahkan sebagai ‘penandaan’.

Fungsinya, pengguna Facebook yang muat naik gambar ke dalam album fotonya boleh melakukan ‘tagging‘ iaitu menanda pengguna-pengguna lain yang ada dalam gambar tersebut. Aturannya ringkas, semudah ABC, dan hasilnya gambar-gambar yang ditanda itu secara automatik akan masuk dalam senarai ‘Photos of‘ bagi pengguna lain yang ditanda.

Menariknya fungsi ‘tagging‘ dalam aplikasi ‘Photos‘ ini, ialah semua gambar-gambar yang dilakukan tagging kepada seseorang pengguna akan terkumpul di bahagian ‘Photos‘ di profile nya. Mungkin pengguna tersebut tidak pernah mempunyai atau melihat gambar yang ditagkan itu. Tetapi ‘tagging‘ membantu pengguna mendapatkan dan mengumpulkan gambar-gambarnya yang ada pada orang lain. Itu dari sudut positifnya.

Dari sudut yang lain, tagging adalah satu operasi penyebaran gambar kepada khlayak pengguna Facebook secara berleluasa. Lagi banyak nama-nama yang ditag pada satu-satu gambar, bererti makin ramai pengguna yang dapat melihat gambar tersebut. Contohnya, satu gambar ditagkan kepada 10 pengguna, dan setiap pengguna secara purata mempunyai 200 orang kawan atau ‘friends‘. Bererti sekurang-kurangnya 2000 pengguna dapat menatap gambar tersebut.

Jadi apa masalah dengan penyebaran gambar ini? Masalahnya ialah apabila gambar yang ditagkan kepada ramai pengguna itu mengandungi unsur yang tidak baik. Contohnya, pendedahan aurat atau lain-lain kandungan yang mengaibkan dan menjatuhkan maruah.

Saya sedih melihat sebahagian rakan-rakan pengguna Facebook yang makin terhakis rasa malunya. Tidak segan memuat naikkan gambar-gambar yang mendedahkan aurat lagi mengaibkan. Yang lelaki meletakkan gambarnya tanpa berbaju, memperagakan pusatnya, berseluar pendek, menampakkan pehanya. Yang perempuan meletakkan gambar sekumpulan anak dara waktu di asrama wanita dengan masing-masing berpakaian tidur mendedahkan rambut dan aurat lain.

Kemudian, gambar-gambar mengaibkan ini disebarkan pula dengan cara tagging kepada pengguna lain seberapa ramai yang boleh. Sekurang-kurangnya dia telah melakukan dua kesalahan.

Pertama: Memuat naikkan gambar yang mendedahkan aurat, dan memberi peluang kepada pengguna lain dari kalangan rakan-rakannya menatap gambar-gambarnya yang mendedahkan aurat. Hukumnya, rata-rata ahli fatwa berautoriti pada zaman kini berpendapat memperlihatkan gambar mendedahkan aurat kepada orang lain adalah haram. Ia termasuk dosa bantu-membantu dalam perkara maksiat.

Kedua: Menyebarkan gambar tersebut kepada rakan-rakan pengguna lain melalui fungsi ‘tagging‘, mendedahkan lagi gambar tersebut kepada khalayak pengguna yang lebih ramai. Dosanya lebih besar, kerana dia menjadi penyebab kepada berleluasanya satu maksiat kepada Allah. Kaedah dalam agama menyatakan orang yang menunjukkan kepada satu kejahatan, akan dibebankan dengan dosa tersebut dan dosa orang yang melakukannya.

Amat malang orang yang dibebankan dengan dosa yang banyak lagi berterusan, disebabkan oleh perbuatannya menyebarkan gambar yang demikian.

Saya menyeru kepada semua rakan-rakan pengguna Facebook, jika ada gambar-gambar yang dimuat naikkan mengandungi unsur yang mendedahkan aurat dan mengaibkan, wajarlah ia dipadam. Jangan memandang perkara ini satu isu remeh. Kerana resam orang beriman, melihat satu dosa umpama gunung yang hampir menghempapnya. Sebaliknya resam orang kafir, melihat satu dosa umpama lalat yang hinggap di batang hidungnya.

# Helmiexwostorian says :

Selain aplikasi "Tagging The Photos" dalam laman Facebook yang sering disalahgunakan , aplikasi permainan serta kuiz-kuiz ramalan mengarut di dalamnya bisa membawa para pengguna ke arah kesesatan dan kebobrokan yang nyata. Mana mungkin kuiz-kuiz tersebut digunapakai oleh mereka umat Islam khususnya, walaupun banyak kedengaran alasan-alasan sumbang bahawa mereka bermain hanya sekadar suka-suka dan demi mencuba sesuatu yang baru. Bahkan konsepnya sama dengan amalan penilikan nasib yang pernah berlaku semenjak zaman jahiliyah, kemudian zaman Rasulullah SAW dan berterusan sehingga zaman moden kini. Bezanya, kini kita menggunakan teknologi di alam maya untuk menyuburkan amalan khurafat ini. Sekiranya ramalan-ramalan yang dilakukan oleh "tok nujum siber" ini melekat kukuh di hati nurani dan kita mempercayainya pula, maka dosalah yang pasti bernaung di bawah bayang-bayang kejahilan kita.
Teknologi adalah ilmu, ia hanya sekelumit kecil daripada ilmu-ilmu Allah Taala yang maha luas yang dianugerahkan kepada manusia ciptaanNya sebagai satu nikmat dan rahmat. Alangkah indah sekiranya ia digunakan untuk menyuburkan dakwah Islamiyah dan membajai ukhuwah fillah antara satu sama lain dari kalangan sahabat dan masyarakat berbilang kaum , sebaliknya begitu malang sekali jika ia diaplikasikan hanya untuk mencambahkan benih-benih kebencian serta memekarkan kuntum-kuntum dosa. Sekiranya dibiarkan maka lambat laun kuntum-kuntum jijik ini pasti mekar menebarkan bauan kehinaan dan kemusnahan.. Ketika itu, curahan titis keinsafan dan embun penyesalan dari langit ketaqwaaan sudah tidak berguna lagi..1 comments:

saya setuju..
bahkan, kalau gambar2 yg tak menutup aurat pun di'upload'..masih syariat Islam di langgar..

kan syariat Islam minta kita jaga pandangan. walaupun melihat lelaki atau perempuan yg menutup aurat sempurna, masih kita tidak menjaga pandangan..

secara realiti, kita jaga pandangan. tapi, bile sendiri di depan laptop, mata kita mula lalai..

hebat betul penangan Yahudi supaya nak umat Islam tak jaga lagi pandangan..

 
helmi exwostorian banner